PANEVROPSKI UNIVERZITET „APEIRON“ – IZLAZ U SVIJET OBRAZOVANJA

ŠKOLA EVROPSKIH ZNANJA

Najbolja iskustva i tradicije američkih koledža i evropskih univerziteta uz primjenu principa iniciranih Bolonjskim procesom reforme evropskog visokog školstva

Mr. Siniša Aleksić, direktor Panevropskog univerziteta „Apeiron“ u Banja Luci

Pripremila: Jelena Živković

Panevropski univerzitet „Apeiron“bazira svoj rad na iskustvima socijalno i ekonomskih uspješnih i razvijenih zemalja u sistemu ocjenjivanja, organizaciji studija, didaktičkim metodama i nastavnim planovima i programima. Praksa na Univerzitetu bazirana je na najboljim iskustvima i tradicijama američkih koledža i evropskih univerziteta uz primjenu principa iniciranih Bolonjskim procesom reforme evropskog visokog školstva.

Prvi među jednakima

Siniša Aleksić, magistar pravnih nauka, je direktor i jedan od suosnivača Panevropskog univerziteta „Apeiron“ s ponosom nam ističe da je Univerzitet, iako mlad, uspio da stvori dobru poziciju među privatnim univerzitetima u našoj zemlji. „Trudimo se da budemo prvi među jednakima kada je u pitanju privatno visoko školstvo i smatram da smo u tome uspjeli.Kada je u pitanju razvoj Univerziteta mi naravno moramo shvatiti da ukoliko ne budemo išli dalje nećemo ni zadržati taj status. Moramo za korak biti ispred drugih da bismo bili najbolji. U tom smislu smo poduzeli neke aktivnosti sačinivši veći broj ugovora s  drugim visokoškolskim ustanovama u BiH i inostranstvu. Panevropski univerzitet  Apeiron u Banja Luci potpisao je ugovore o saradnji s Fakultetom organizacionih nauka iz Beograda, Univerzitetom Singidunum iz Beograda, Univerzitetom Sinergija u Bijeljini, Moskovskim državnim univerzitetom, itd.“ , dodaje mr. Siniša Aleksić.

Dislocirana nastava

Kako nam dalje direktor mr. Siniša Aleksić kaže: „Panevropski univerzitet „Apeiron“ je u svom razvojnom putu prevazišao ’dječije bolesti’ i pokušali smo organizovati nastavu na najbolji mogući način i u Bijeljini. “ Univerzitet je za potrebe Univerziteta kupio 700 m2 prostora, opremio ga i od ove godine počeo s radom. „Nedavno smo otvorili odjeljenje i u Novom Gradu, i imamo i departman u Beogradu gdje je ove godine upisano oko 120 studenata na osnovu potpisanog ugovora s Visokom strukovnom školom za propagandu i odnose s javnošću, te se u njihovom prostoru izvodi nastava koji smo tehnički opremili za potrebe predavanja i ispita“ dodaje direktor Panevropskog univerziteta „Apeiron“ mr. Siniša Aleksić.

Panevropski univerzitet Apeiron u Banja Luci potpisao je veći broj ugovora sa visokoškolskim ustanovama u BiH i inostranstvu

Saradnja Univerzitet- privredni subjekti

„Zbog generalnog stanja u privredi neki širi vid saradnje i ne postoji, ali da bi približili studentima privredne organizacije, privredne subjekte zaigrali već na nekoliko frontova svi naši studenti sa Preduzetničkog menadžmenta su na praksi u fabrici obuće „Bema“. Dok su na primjer studenti Fakulteta zdravstvene njege na praksi u Zdravstveno kliničkom centru i domovima zdravlja, a studenti Sanitarnog inžinjeringa sa sanitarnim inspektorima obilaze razne organizacije, sačinjavaju zapisnike, itd. Studenti Pravnog fakulteta su prisutni  u skupštinskim salama, imaju svoje predstavnike u Skupštini Grada Banja Luke i Osnovnom sudu Banja Luke “ , dodaje mr. Siniša Aleksić, direktor Panevropskog univerziteta „Apeiron“. Panevropski univerzitet „Apeiron“ ima značajan ugovor s ’Optima grupom’ , gdje izvjestan broj njihovih pravnika trenutno studira na Univerzitetu, većinom na Fakultetu filoloških nauka.

Moramo za korak biti ispred drugih da bismo bili najbolji

Studenti Pravnog fakulteta su prisutni u skupštinskim salama, imaju svoje predstavnike u Skupštini Grada Banja Luke i Osnovnom sudu Banja Luke “, dodaje mr. Siniša Aleksić, direktor Panevropskog univerziteta „Apeiron . Panevropski univerzitet „Apeiron“ ima značajan ugovor s ’Optima grupom’ , gdje izvjestan broj njihovih pravnika trenutno studira na Univerzitetu, većinom na Fakultetu filoloških nauka.

APEIRON TV Channel

Jedan od posljednjih projekata „Apeirona“ jeste internet televizija APEIRON TV Channel, projekat studenata i eksperata s Panevropskog univerziteta. Ova prva akademska televizija u BiH emituje se u digitalnom formatu putem interneta kao interaktivna IP TV na web adresi www.apeiron- uni. tv . APEIRON TV Channel  je programski otvoren internet radio i TV kanal koji je okrenut opštim korisnicima i studentima, ali i svim intelektualno radoznalim gledaocima televizije nove generacije. U pripremi je još 200 m2 prostora za studentski radio i digitalnu televiziju koja će već od 2011. godine krenuti s radom.

Opipavanje pulsa 

Da je Panevropski univerzitet Apeiron zaista vrijedan pažnje i inovativan za područje Bosne i
Hercegovine jeste pokušaj da se u Deggendorfu, Njemačka otvori departman. Prema riječima mr. Aleksića: „To je pokušaj da se učini nešta za ljude van ovih prostora,koji su nekad živjeli na području Bosne i Hercegovine i gdje bi po sistemu učenja na daljinu pokušali obrazovati studente po pravilima zemlje iz koje su otišli, njihove zemlje, naravno pod pretpostavkom da se njihove diplome priznaju i u Njemačkoj preko univerziteta s kojima je „Apeiron“ sklopio ugovore.“ „Ovo je tek pokušaj, opipavanje pulsa da li to ima smisla i da li možemo naći visokoškolsku ustanovu u inostranstvu koja bi prihvatila takav vid saradnje- dase prvih nekoliko godina studira na našem Univerzitetu a da se završna godina završi na tom ’određenom’ univerzitetu, naravno nakon savladavanja njemačkog jezika da bi eventualno dobio dvojnu diplomu. Jer to je jedini pravi motiv, izlaz u svijet obrazovanja“, dodaje direktor Panevropskog univerziteta „Apeiron“ mr. Siniša Aleksić.